Mendelova univerzita v Brně začala prodávat zvěřinu ze školních lesů

  • Foto

    ilustrační (pixabay)

Srnčí, kančí, dančí, jelení nebo mufloní maso z univerzitních lesů MENDELU bude nově k mání širšímu okruhu zájemců. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informoval mluvčí univerzity Filip Vrána.

 Škola má nově vlastní bourárnu, maso se tak dostane k zájemcům okamžitě po zpracování. Jde o lokální potravinu s krátkým zpracovatelským řetězcem. Zvěř je přitom nutné regulovat mimo jiné z důvodu ochrany nových výsadeb po kůrovcových kalamitách. Maso univerzita prodává v sídle školního podniku ve Křtinách, univerzitní menze i přes síť specializovaných obchodníků.

„Zvěřina je jedno z nejkvalitnějších mas, protože obsahuje velmi malé množství tuku a vysoký podíl bílkovin. Obecně má zvěřina vysokou dietetickou hodnotu," vysvětluje Petr Veselý, hlavní lovčí a zpracovatel zvěřiny ŠLP Křtiny. Přirozený chov zvěře nezatěžuje životní prostředí, a tak se dá říct, že je jedním z nejšetrnějších způsobů výroby potravin.

Zvěř žije volně v přírodě, živí se pouze přirozenou potravou a je pravidelně odborně sledována. Školní podnik zvěřinu zpracovává ve vlastní bourárně ve Křtinách, kam vyškolení myslivci sváží prvotně očištěné úlovky. „Odborně proškolený personál zvěř umístí do chladícího zařízení, kde je důkladně zkontrolována a zpracována ke koncovým odběratelům," říká k postupům Veselý. Maso je vykostěno, naporcováno a vakuově zabaleno, což zajišťuje prvotřídní kvalitu i chuť.

V současné době je lovecká sezóna ve své nejbohatší fázi. K dispozici je tak srnčí maso, kančí, dančí i jelení nebo mufloní. Největší zastoupení má v tuto chvíli časově velmi omezené srnčí maso. Veselý však upozorňuje, že nabídka zvěřiny se mění velmi často. „Vzhledem k sezónnosti a přírodním zákonům je velmi těžké odhadnout, jaké maso bude v následujícím období k dispozici. V jednom týdnu se tak může objevit v nabídce jen srnčí maso, zatímco další týden může být nabídka zvěřiny výrazně pestřejší," vysvětluje lovčí.

Poslední reportáže

Dvě samostatně stojící budovy škol na ulici Hamry a Obřanské 7 propojila prosklená lávka

V pátek 22.12.2017 byla v brněnských Maloěřicích a Obřanech otevřena další etapa rekonstrukce areálu ZŠ. Dvě...

15. 1. 2018

Vítání občánků na radnici MČ Brno Maloměřice Obřany podzim 2017

Vítání občánků na radnici MČ Brno Maloměřice Obřany podzim 2017

V sobotu 22.4.2017 se v brněnských Maloměřicích a Obřanech vítali do života noví občánci. Tentokrát se celý...

5. 12. 2017

Rozsvěcování vánočního stromu brněnských Bohunicích 2017

Rozsvěcování vánočního stromu brněnských Bohunicích 2017

V úterý 4. prosince začala ta pravá vánoční atmosféra i v brněnských Bohunicích. Přesně v 17:00 hodin se...

5. 12. 2017

Riviéra si od příští sezóny obleče nový kabát. Začala rozsáhlá rekonstrukce.

 Areál u řeky Svratky, v centru města Brna, se dočká rozsáhlé rekonstrukce. 

9. 11. 2017

Bohunice přeplavali La Manche

Úterý 11. října to v brněnských Bohunicích žilo plaváním. Šlo o poslední akci, která byla uspořádána u...

17. 10. 2017

Bohunický hudební podzim

Bohunický hudební podzim

Oslavy v brněnských Bohunicích jsou v plném proudu. V týdnu od 18. do 22. září se v prostorách před radnicí...

2. 10. 2017

Hody v Černovicích 2017

Hody v Černovicích 2017

Druhý zářijový víkend v brněnských Ćernovicích patřil již tradičně hodovým oslavám. Přípravy trvaly několik...

23. 9. 2017

Hody v Maloměřicích a Obřanech 2017

Hody v Maloměřicích a Obřanech 2017

Svatováclavské hody v Maloměřicích a Obřanech tentokrát připadly na sobotu 23. září 2017. Pečlivě...

23. 9. 2017

Hody v MČ Brno-Bohunice 2017

Hody v MČ Brno-Bohunice 2017

V sobotu 23. září byly brněnské Bohunice připraveny na hodové oslavy. Nepříznivé počasí organizátorům vše...

23. 9. 2017

Výstava "Z historie Bohunic" láme rekordy v návštěvnosti

Výstava "Z historie Bohunic" láme rekordy v návštěvnosti

Ve čtvrtek 14. září byla v brněnských Bohunicích zahájena výstava s názvem „z historie Bohunic“, a to při...

15. 9. 2017